Πεντανόστιμο εορταστικό χοιρινό...εύκολα!

files/1/images.jpg

Χριστούγεννα, γιορτές, οικογενειακά τραπέζια...λιχουδιές! Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε να κάνουμε εμείς το τραπέζι. Δεν χρειάζεται να περάσουμε ώρες στην κουζίνα.

Προτείνουμε τα εξής ολίγα. Ένα εορταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα και βερύκοκα. Και μία σαλάτα αλλά τι σαλάτα; Παντζαροσαλάτα γκουρμέ! 

Τα υπόλοιπα μεζεδοφαγητάκια και γλυκά τα αφήνουμε στο γούστο του καθενός...

Ξεκινάμε με τα υλικά. (Οι παρακάτω συνταγές είναι περίπου για 10 άτομα):
Περίπου 2 κιλά μπούτι χοιρινό
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα βερύκοκα
1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 φλυτζάνι του τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
Για το γλασάρισμα/σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (γαλλικού τύπου)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Άφθονο ελαιόλαδο για όλο το ταψί
Αλάτι, πιπέρι

Και για την σαλάτα:
3 κούπες βρασμένα παντζάρια
1 μήλο
Καρύδια χοντροκομμένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
Λίγο λαδάκι
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτελέσεις:
Βράζουμε το μπούτι σε σιγανή φωτιά μαζί με την δάφνη και το πιπέρι και το ξεχνάμε για περίπου μιάμιση ώρα. Μέχρι να μαλακώσει. Στην διπλανή εστία, βράζουμε και τα παντζάρια γιατί όπως είπαμε, οι συνταγές μας είναι εύκολες και εμείς, έτσι εξοικονομούμε χρόνο. 
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο και φτιάχνουμε τη σάλτσα για να την έχουμε έτοιμη. Απλά χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ένα μιξεράκι του φραπέ. 
Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό ταψί με τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με την σάλτσα μας. Στο ταψί μας ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και αντί για νερό προσθέτουμε τον ζωμό στον οποίο έβρασε το χοιρινό μας. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα κατά την οποία ανοίγουμε τον φούρνο δύο φορές για να περιχύσουμε με την σαλτσούλα το χοιρινό μας.
Την παντζαροσαλάτα μας τώρα. Εφόσον έχουν κρυώσει τα παντζάρια μας, τα κόβουμε σε κύβους. Όχι με το χέρι... γιατί να ταλαιπωρούμαστε; Με το Dicer Express. Σε χρόνο μηδέν! Τρίβουμε το μήλο, στον τρίφτη μας κι αν χρησιμοποιήσουμε σκόρδο το τοποθετούμε στην πρέσσα και έτοιμο κι αυτό!
Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, την μαγιονέζα και το γιαούρτι και μέσα σε αυτά προσθέτουμε τα παντζάρια, τα καρύδια και τα σκόρδο. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό!

Ντιιιιν!! Έτοιμο και το κυρίως μας... 

Το σερβίρουμε έτσι όπως είναι. Προσοχή στον τρόπο που θα το κόψουμε. Χρειαζόμαστε τα απαραίτητα μαχαίρια για να είμαστε σίγουροι ότι οι κόποι μας δεν θα πάνε χαμένοι.

Καλή μας όρεξη και καλά Χριστούγεννα!