Πεντανόστιμος μουσακάς στον ατμό

files/1/mousakas.jpgΟι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε ατμό θεωρούμε ότι το φαγητό δεν είναι αξιόλογο. Η αντίληψή μας πρόκειται να αλλάξει μετά την συνταγή και την μέθοδο που ακολουθεί...

Για να μαγειρέψουμε στον ατμό, χρειαζόμαστε και τα απαραίτητα σκεύη μαγειρέματος. Προμηθευόμαστε, λοιπόν, είτε μία συσκευή συσκευή ατμομάγειρα είτε μία καινοτόμα λύση, όπως μία κατσαρόλα ατμομάγειρα και φυσικά τα κεραμικά μας τηγάνια για την μπεσαμέλ και τον κιμά.

Πριν ξεκινήσουμε, ας σκεφτούμε πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι ο μουσακάς, πόση ενέργεια καταναλώνουμε και πόσες θερμίδες μας προσφέρει. Κόψιμο, τηγάνισμα, στράγγισμα... πολλή διαδικασία και καθόλου ωφέλιμη για την υγεία μας,

Ας δούμε την εναλλακτική μας.

Θέλουμε τα εξής υλικά: (για 8 άτομα περίπου)

2 μεγάλες μελιτζάνες
4 πατάτες
8 μεγάλα κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι
Μισό κιλό κιμά
1 ντοματοπελτέ
Αλάτι, πιπέρι και κανέλλα

Για την μπεσαμέλ
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
4 κούπες γάλα
5 κουταλιές corn flour
Αλάτι και πιπέρι

Εκτελούμε:
Αν χρησιμοποιούμε συσκευή ατμομάγειρα, απλά τοποθετούμε τα λαχανικά μας μέσα σε αυτήν και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης. Στον ανάλογο χρόνο, τα λαχανικά μας είναι πανέτοιμα! Τα αφήνουμε να κρυώσουν κι έπειτα τα κόβουμε σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Το ιδανικό θα ήταν το βαθύ παραλληλόγραμμο Kitchen Pro με πέτρινη επίστρωση. Κι αυτό διότι είναι εντελώς αντικολλητικό κι έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον λάδι, δηλαδή λίπος. 
Αν χρησιμοποιήσουμε την θαυματουργή κατσαρόλα ατμομάγειρα ακολουθούμε την εξής διαδικασία: τοποθετούμε (βρεγμένα) τα λαχανικά μας, κλείνουμε το καπάκι, ανεβάζουμε την θερμοκρασία κι όταν η κατσαρόλα φτάσει τους 95 βαθμούς Κελσίου (θα μας το δείξει το καπάκι της), μειώνουμε την θερμοκρασία και τα λαχανικά μαγειρεύονται στα δικά τους υγρά διατηρώντας έτσι όλα τα πολύτιμα, θρεπτικά συστατικά τους. Κάτι που δεν συμβαίνει με τους συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας μουσακά. Βγάζουμε τα πεντανόστιμα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα κόψουμε έπειτα. 

Για τον κιμά: 
Σωτάρουμε το κρεμμύδι ΧΩΡΙΣ λάδι στο βαθύ κεραμικό τηγάνι Bratmaxx κι έπειτα προσθέτουμε τον κιμά, τον πελτέ, νερό και τα μπαχαρικά. Και τον αφήνουμε να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά του.

Παράλληλα προετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ:
Βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος και στο υπόλοιπο προσθέτουμε το corn flour. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα. 
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι. Τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα, αλατοπιπερώνουμε και είμαστε έτοιμοι!

Και τώρα... ζωγραφίζουμε! 
Δεν χρειάζεται να είμαστε και τόσο τυπικοί με την διάταξη των λαχανικών. Τα βάζουμε όπως μας αρέσει, ρίχνουμε τον κιμά από πάνω τους και στο τέλος, απλώνουμε την υπέροχη μπεσαμέλ  μας. 

Και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ. 

Μμμμ... μύρισε το σπίτι μας!

Θα φάμε από δύο κομμάτια! 

Καλή μας όρεξη!