Συνταγή για νησιώτικο γεμιστό αρνάκι

files/1/Blog/tmstore-blog-roast-lamb-stuffing.jpgΌσοι γνωρίζουν τα έθιμα των νησιών, ξέρουν ότι το πατροπαράδοτο σουβλιστό αρνάκι είναι σχεδόν άγνωστο στους νησιώτες. Αντί αυτού, προτιμούν για το Πασχαλινό τραπέζι γεμιστό αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο. Αν λοιπόν ψάχνετε κάτι διαφορετικό για φέτος το Πάσχα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή, η οποία συνοδεύει εξίσου ωραία γαλοπούλες και κοτόπουλα αλλά αποτελεί και ένα πρωτότυπο ορεκτικό αν την ψήσετε μόνη της σε σκεύος για κέικ.


Υλικά για γέμιση


1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή συκωταριά κομμένη σε κομματάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
6 αυγά
1/2 κιλό φέτα κομμένο σε μικρά κομμάτια
300 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το ψωμί, λαχανικά και το τυρί χρησιμοποιώντας το Nicer Dicer που συλλέγει τα υλικά στο κάδο του ή το Slap Chop χρησιμοποιώντας έναν δίσκο κοπής. Κόβουμε τη συκωταριά (αν την χρησιμοποιήσουμε) σε μικρά κομμάτια με το μαχαίρι Aero Knife. Ζυγίστε τα υλικά σας με την ηλεκτρονική ζυγαριά Primo.

Καβουρντίζουμε με ελάχιστο λάδι το ψωμί στα κεραμικά τηγάνια Harry Blackstone και αποσύρουμε σε μπωλ. Καβουρντίζουμε στη συνέχεια τον κιμά ή τη συκωταριά με το φρέσκο κρεμμυδάκι, αποσύρουμε και προσθέτουμε στο μπολ με το ψωμί.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας με μία κουτάλα ή με το χέρι.

Γεμίζουμε το αρνάκι με τη γέμιση αφού πρώτα το πλύνουμε και το στεγνώσουμε καλά, και το ράβουμε με βαμβακερή λευκή κλωστή. Προσθέτουμε στον χρόνο ψησίματος 1 περίπου ώρα και κάθε κιλό γέμισης.

Τη γέμιση αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μειώνοντας τις ποσότητες στο μισό περίπου.

Αν σας περισσέψει γέμιση, ψήστε την σε αντικολλητικό σκεύος σαν κέικ και σερβίρετέ τη κομμένη σε φέτες.

Καλή επιτυχία!