Telemarketing Store
Solomou 56, Nea Ionia 14234 Athens, Greece
00302112115065, info@telemarketing.gr
Κλείσιμο
0 Shopping Cart €0.00
Κλείσιμο

Αμόλα Καλούμπα!

Αμόλα Καλούμπα!

Πέρασε και η Τσικνοπέμπτη και σε λίγες μέρες έρχεται η Καθαρή Δευτέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Καθ' όλη τη διάρκεια τριωδίου έως και την Καθαρά Δευτέρα θυμόμαστε τα ήθη και τα έθιμά μας, με πρωταγωνιστή των ημερών το πέταγμα του χαρταετού.  

Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή η οποία πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός συγκρατείται από αυτόν που τον πετά μέσω ενός λεπτού σχοινιού ή σπάγκου, της καλούμπας. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται συνήθως είτε από ελαφρύ ξύλο, είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Η επιτυχία του πετάγματος του χαρταετού βασίζεται στα ζύγια του, τα οποία θα πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο και να είναι γεωμετρικά σωστά τοποθετημένα πάνω στις άκρες και στο κέντρο του.    

Αλήθεια, όμως, από πού προέρχεται αυτή η παράδοση; Ξετυλίγοντας την καλούμπα της ιστορίας, η παράδοση φαίνεται να ξεκινά από την Ανατολή, καθώς την συναντάμε στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και κυρίως στην Κίνα. Στην Κίνα, η κατασκευή χαρταετών σε μορφή πουλιών, δράκων, ψαριών και άλλων ζώων είναι ένα έθιμο χιλιάδων χρόνων. Κάποιες πηγές λένε ότι οι χαρταετοί εμφανίζονται από το 1000 π.Χ., και αρχικά χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς λόγους. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ότι με το πέταγμα του χαρταετού διώχνουν την κακοτυχία και όσο πιο ψηλά φτάνει ο χαρταετός, τόσο περισσότερη τύχη θα έχουν.

Στην Ευρώπη, το πέταγμα του χαρταετού εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. και το 1606 υπάρχει αναφορά στον χαρταετό ως παιχνίδι χαράς για το Πάσχα, από Ισπανό κληρικό. Αργότερα, ο χαρταετός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του αλεξικέραυνου, με το γνωστό πείραμα από τον B.Franklin το 1752 και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα πειράματα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.  

Στην Ελλάδα, ιστορικά στοιχεία λένε ότι ο Αρχύτας, ο τελευταίος των Πυθαγορείων, κατά το 440-360 π.Χ. χρησιμοποιούσε χαρταετούς για τις μαθηματικές του μετρήσεις περί αεροδυναμικής. Στη σύγχρονη εποχή, το έθιμο του χαρταετού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, με κάθε περιοχή να έχει τη δική της χαρακτηριστική προσέγγιση στο έθιμο αυτό. Και μιας και η Καθαρή Δευτέρα συμβολίζει την κάθαρση, σωματική και πνευματική, το πέταγμα του χαρταετού με τη σειρά του συμβολίζει το “πέταγμα” του χειμώνα και των δυσκολιών, και το πέρασμα στην άνοιξη και στην ευημερία.  

Φέτος τα κούλουμα λοιπόν, διαλέξτε τον χαρταετό σας και το ιδανικό σημείο, προμηθευτείτε αρκετή καλούμπα και πετάξτε μαζί του στα σύννεφα!

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την παθητική γυμναστική

4+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την παθητική γυμναστική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μύρισε μελομακάρονα!

Μύρισε μελομακάρονα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ