Πεντανόστιμο εορταστικό χοιρινό... εύκολα!

files/1/images.jpg

Χριστούγεννα, γιορτές, οικογενειακά τραπέζια... λιχουδιές!

Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να ετοιμάσετε ένα εορταστικό τραπέζι χωρίς να περάσετε ώρες στην κουζίνα.

Δείτε εδώ πώς θα ετοιμάσετε ένα εορταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα και βερύκοκα. Και μία παντζαροσαλάτα... γκουρμέ!

Υλικά για περίπου 10 άτομα

2 κιλά μπούτι χοιρινό
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα βερύκοκα
1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 φλυτζάνι του τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Για το γλασάρισμα/σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (γαλλικού τύπου)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Άφθονο ελαιόλαδο για το ταψί
Αλάτι, πιπέρι

Για την παντζαροσαλάτα
3 κούπες βρασμένα παντζάρια
1 μήλο
Καρύδια χοντροκομμένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
Λίγο λάδι
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το μπούτι σε σιγανή φωτιά μαζί με την δάφνη και το πιπέρι για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Στη διπλανή εστία βράζουμε τα παντζάρια. 

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας καλά όλα τα υλικά μαζί με ένα αναδευτήρα και προθερμαίνουμε το φούρνο.

Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό ταψί μαζί με τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα μας. Στο ταψί μας ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και αντί για νερό προσθέτουμε λίγο από το ζωμό στον οποίο έβρασε το χοιρινό μας.

Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα κατά την οποία ανοίγουμε τον φούρνο δύο φορές για να περιχύσουμε με σάλτσα το χοιρινό μας.

Εφόσον έχουν κρυώσει τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους χρησιμοποιώντας έναν κόφτη χειρός. Τρίβουμε το μήλο και πολτοποιούμε το σκόρδο. Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, τημαγιονέζα και το γιαούρτι και μέσα σε αυτά προσθέτουμε τα παντζάρια, το μήλο τα καρύδια και τα σκόρδο. 

Σερβίρουμε το ψητό μας ζεστό, συνοδεύουμε με τη σάλτσα στην οποία το ψήσαμε, μαζί με ένα καλό κόκκινο κρασί.

Καλή επιτυχία!