Πώς θα φτιάξετε σπιτικές κονσέρβες

files/1/Blog/sterilize-jars-jams-preserves-blog.jpg

Μια σωστά προετοιμασμένη κονσέρβα θα διατηρήσει το περιεχόμενό της αναλλοίωτο εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 6 μήνες. Όταν θα επιλέξετε να την ανοίξετε θα ακουστεί το χαρακτηριστικό “ποπ”, ενώ στη συνέχεια το ανοικτό βάζο θα πρέπει να φυλάσσετε στο ψυγείο.

Πώς όμως θα εξασφαλίσετε τη σωστή κονσερβοποίηση;

Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι αποστείρωσης δοχείων και βάζων. Όποιον και αν επιλέξετε, πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες προετοιμασίας.

1. Πλένετε διεξοδικά τα χέρια σας
2. Επιλέγετε πάντα γυάλινα δοχεία, χωρίς φθορές.
3. Επιλέγετε πάντα καινούργια καπάκια καθώς τα παλιά μεταλλικά καπάκια φέρουν συχνά σημάδια σκουριάς ή αλλοιώσεις στις στροφές βιδώματος, που επιτρέπουν την είσοδο αέρα.
4. Προετοιμάστε τα γυάλινα και μεταλλικά μέρη των δοχείων, πλένοντάς τα με ζεστό νερό και σαπούνι, το οποίο θα ξεβγάλετε καλά.
5. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρές και σιδερωμένες πετσέτες
Α. Αποστείρωση σε βραστό νερό
Προτείνετε για την αποστείρωση μικρού αριθμού δοχείων

Τοποθετήστε τα πλυμένα γυάλινα και μεταλλικά μέρη των δοχείων σε νερό που βράζει και αφήστε για 10 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι το νερό καλύπτει καλά όλα τα αντικείμενα, τα οποία δεν θα πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους. Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στο κάτω μέρος του σκεύους για να προστατέψετε τα δοχεία από τα χτυπήματα ή χρησιμοποιείστε σχάρα. Αφαιρέστε προσεκτικά με τη βοήθεια λαβίδας όλα τα αντικείμενα από το νερό και τοποθετήστε επάνω σε καθαρές πετσέτες ανάποδα για να στραγγίξουν.

Β. Αποστείρωση στο φούρνο
Προτείνετε για την ταυτόχρονη αποστείρωση μεγαλύτερου αριθμού δοχείων

Τοποθετήστε τα πλυμένα γυάλινα και μεταλλικά μέρη των δοχείων με το άνοιγμα προς τα επάνω, σε λαμαρίνα φούρνου την οποία έχετε καλύψει με καθαρή πετσέτα. Βάλτε τη λαμαρίνα για 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 100ο C. Αφαιρέστε προσεκτικά τη λαμαρίνα από το φούρνο και τοποθετήστε σε επίπεδη επιφάνεια.

Γέμισμα δοχείων

Μόλις ολοκληρώσετε την αποστείρωση, γεμίστε τα καυτά ακόμα βάζα (προσοχή να έχουν στραγγίξει από το νερό) με το καυτό περιεχόμενο (μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σάλτσα ντομάτας κλπ), μέχρι επάνω. Προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος του βάζου. Αν λερωθεί, καθαρίστε προσεκτικά με ένα κομμάτι βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Κλείστε αμέσως τα βάζα, αναποδογυρίστε τα επάνω σε καθαρή πετσέτα και αφήστε τα σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Στη συνέχεια μπορείτε να τα διακοσμήσετε και να τα φυλάξετε σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από οσμές.

Καλή επιτυχία!

Δείτε εδώ τη συλλογή εργαλείων και αξεσουάρ για σπιτικές κονσέρβες